TIPS & RÅD

Lek med valpen på ett sätt som inte ger farliga rivstarter och tvärnitar, som man vet belastar lederna för hårt. Valpen leker ju också för att lära. T.ex. dragkamp om en trasa med husse/matte lär den inte precis att samarbeta-tvärtom! Promenera korta promenader i valpens takt, ett bra mått att förhålla sig till är fem minuters promenad per månad den är gammal, te.x. 2 månader gammal lika med tio minuters promenad.

En bra lek, som man också har glädje av vid framtida apportering är att ”gömma nyckel”. Hunden får arbeta med näsan och insidan av huvudet för att hitta nyckeln/apporten som är gömd. Detta är en lek som dom älskar! För hunden är det naturligt att jobba med näsan – det finns inbyggt. Börja med att synligt gömma föremålet ute eller inne, försök sedan att uppmuntra valpen att hämta föremålet, säg t.ex. hämta den eller sööök, var alltid konsekvent med att valpen ska komma till dig med föremålet. Då leker ni byta grejer med varandra, du får föremålet och valpen får (beröm förstås) en annan rolig leksak i utbyte. Låt dig inte luras av valpen, den vill nog gärna att du ska jaga den för att få föremålet, locka och spring ifrån valpen och försök till varje pris att få valpen att komma till dig! Jaga den aldrig, till slut så kommer valpen tycka det är roligt att byta apport mot t.ex. en boll. Vad än valpen kommer dragandes med så ska den alltid bemötas vänligt, ta försiktigt ifrån den bytet och ge beröm och byt mot en leksak. Varefter valpen lär sig vad det går ut på kan ni öka svårighetsgraden. Prova den här leken med din valp, men glöm inte att göra det lätt i början. Leken ska vara en rolig stimulans för valpen – sluta leken när det är som roligast – det får aldrig vara tjatigt eller tråkigt att söka!!

Att lära hunden passivitet är väldigt nyttigt, sitt tillsammans ha en mysig stund och gör ingenting. En hund som lär sig att ta det lungt och koppla av blir en trygg och trevlig hund. Tex när man är inne, man kanske har gäster då är det trevligt att hunden kan komma till ro och koppla av istället för en hund som far omkring och förväntar sig bus och lek. Busa o leka gör vi när vi går ut, vet hunden det och är man konsekvent så är det inget problem för hunden att komma till ro. Det är även nyttigt att i utemiljön lära hunden att nu leker vi och nu gör vi ingenting en stund-passivitet.

Att variera sin träning gör hunden lyhörd och den stressar inte upp sig av förväntan. Ibland tar jag med en tennisboll på promenaden som hunden får se, sedan lägger jag den i fickan o där ligger den hela promanaden. En annan promenad tar jag fram den o gömmer den i skogen o hunden får söka. Osv.

Det finns så mycket man kan göra med sin hund och allt kan jag inte skriva här, men nu har ni lite tips.

 

Att tänka på!
(för nybörjaren och en påminnelse för proffsen.)

  • Hunden förstår inte vad du säger – språket för dig är signaler för hunden
  • Förvänta dig inte att hunden tänker, det räcker om du själv gör det.
  • Hunden kan inte förutse effekten av sitt handlande, därför måste du vara den bestämmande och den som tar ansvar.
  • Dressyr är samarbete inte tvekamp, bägge ska arbeta men bara en ska bestämma, se till att det blir du.
  • En hund kan inte trotsa, antingen så har den inte förstått eller så är den rädd. Vems är felet?
  • Om ett moment innebär avvänjning samtidigt med inlärning så gå försiktigt fram, arbeta metodiskt och fodra mindre än vid enbart inlärning. Det bästa resultatet får man genom att rätt utnyttja hundens medfödda beteenden. Arbeta så vitt som möjligt med och inte emot dem! Iaktta själv – tro inte bara på andras utsagor.
  • Lär dig känna igen överslagshandlingar, så du inte uppfattar dom som trilska eller dumheter.
  • Kom ihåg att hunden omedelbart känner om du råkar i affekt! Försök inte vara lugn. Råkar du ändå i affekt – avbryt övningen omedelbart! En rädd eller osäker hund är en oanvändbar hund.
  • Visa hänsyn mot hunden! Begär inte mer av hunden än dig själv! VAR KONSEKVENT – och ge ALDRIG ett kommando du inte har rimlig utsikt att få åtlytt.
  • Det är inte hunden som har hittat på det här med dressyr. Så det är din skyldighet att göra arbetet roligt.

 

Allmänt:

  • Kom ihåg att en valp inte orkar så mycket, korta promenader och/eller lekmotion hemma i trädgården på egen hand räcker gott och väl .
  • Klorna får inte glömmas bort och bör klippas varje vecka. Lite och ofta! Vid osäkerhet kan fotfil rekommenderas. Finns på apoteket.
  • Valpen har fått sin första vaccination och ska ha sin andra vid 12 veckors ålder. (trippel) 1 års sprutan ges i samband med röntgen vid 12 månaders ålder, sedan ges trippel med 1 års mellanrum.
  • Valpen är avmaskad vid 4 och 7 veckors ålder och bör avmaskas igen 3 dagar innan 12 veckors vaccinering. Sedan vid behov, ca 1ggr/år. Avmaskningsmedlet Axilur finns på apoteket

 

Lycka till!!

Lisa